pondělí 21. května 2012

S.O.S. jsem citlivka!



Čau ženy,

dneska bych se chtěla zaměřit na složky kosmetiky, na které citlivá pokožka reaguje svěděním, začervenáním či podrážděním. Určitě už to většina z vás někdy zažila...koupíte si krém či jiný kosmetický produkt a vaše pokožka se rázem změní k nepoznání. Pojďme si představit základní sestavu z početné armády "potenciálních veřejných nepřátel".


FORMALDEHYD

Jedná se o derivát uhlovodíku. Je bezbarvý, štiplavě páchne a především je to jedovatý plyn. Protože zabíjí většinu bakterií, používá se jako konzervační prostředek mimo jiné v kosmetice. Běžně jej můžete v mikro-kvantitě v lacích na nehty, kde zastává úlohu dezinfekce.

Proto je nutné, vyhnout se lakování nehtů v období těhotenství nebo v případě, že trpíte astmatem nebo zánětem spojivek. V opačném případě riskujete oslabení imunitního systému.


PARFÉMY/PARFEMACE

Ne nadarmo je na mnoha lahvičkách či tubách napsáno "bez parfemace". Přidávání parfémovaných složek do kosmetiky totiž způsobuje citlivým jedincům různé alergie. Proto jsou výrobky pro citlivou pleť téměř vždy bez parfemace, tedy bez jakékoliv vůně.


SILIKONY

Silikony jsou častou přísadou v jak v šamponech tak v kosmetice. Na jedné straně pokožku krásně vyhladí, na druhé straně na ní vytvoří vodotěsný film, takže může pleť vysušit, způsobit tvorbu šupinek a černých teček. U pleťové kosmetiky je rozhodně lepší se jim vyhnout.
Co se týká vlasové kosmetiky, tak mají schopnost vlas obalit, udržet v něm vlhkost, propůjčit mu lesk nebo jej bránit proti vysokým teplotám a slunci. Na druhou stranu však stejně jako pleť obalí voděodolným filmem, který brání přísunu vlhkosti u suchých vlasů. Navíc vlas uzavře a většina silikonů jde velmi těžko vymýt vodou.


BARVIVA

Barviv se v kosmetice používá mnoho. Je ale třeba rozlišovat ta špatná barviva a ta dobrá barviva. Přirovnala bych to k tzv. éčkům v potravinách - některé jsou dobré, jiné naopak velmi škodlivé. Tady pomůže jen jediné: číst složení na etiketách a zapamatovat si jednu věc: čísla označující barviva od 76000 do 77999 mohou obsahovat těžké kovy a organické pigmenty a nečistoty.


SODIUM LAURYL SULFATE (SLS/SLES)

SLS je látka, která je obsažena velmi často v šamponech, ale také mýdlech, pěnách do koupele, zubních pastách a spoustě jiných výrobků a je zodpovědná za tvorbu pěny. Při častém používání může např. změnit pH pokožky hlavy. U lidí trpících afty zvyšuje jejich tvorbu a dokonce se také prokázalo, že tato látka je karcinogenní. 

Jen tak ze zajímavosti jsem při koupeli studovala etikety všech výrobků, které byly na dosah a krom pěny na holení měly všechny ve složení SLS:-(



Jak jste na to vy? Hlídáte si složení nebo je vám to celkem jedno?

0 komentářů:

Okomentovat

Translate

Štítky

Pravidelní čtenáři

Používá technologii služby Blogger.